Home > Vastzittende hoest

Vastzittende hoest

Van vastzittende hoest is sprake als er slijm in de luchtwegen zit en er ook een hoestprikkel is, maar als het slijm niet meekomt naar buiten. Het slijm lijkt dan met geen mogelijkheid los te komen.

Er zijn verschillende middeltjes die je via stomen kunt inhaleren. Deze middeltjes worden in heet water opgelost, waarna je in de stoom van het hete water gaat hangen om die te inhaleren. Zo kun je bijvoorbeeld eucalyptus, menthol of tijm inhaleren. Het slijm in de longen wordt hierdoor verdund. Dit maakt het gemakkelijker om het slijm vervolgens alsnog op te hoesten.

Een krachtigere oplossing is een zelfzorg geneesmiddel zoals acetylcysteïne (bijvoorbeeld Fluimucil), broomhexine (bijvoorbeeld Bisolvon) of carbocysteïne.

Vastzittende hoest gaat meestal binnen twee weken vanzelf over. Gebeurt dit niet, dan is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. Zeker als het slijm groen of rood van kleur is en er ook sprake is van koorts.

Als de hoest gepaard gaat met ernstige benauwdheid of piepende of andere rare geluiden bij het ademhalen, dan moet de huisarts zeker ingeschakeld worden.