Home > Pseudokroep

Pseudokroep

Pseudokroep is een aandoening die meestal voorkomt bij kinderen die tussen een halfjaar en 5 jaar oud zijn. Zeg maar van oudere baby’s tot kleuters. Het is een soort blaffende hoest, waarbij geen of heel weinig slijm meekomt.

De oorzaak van pseudokroep is meestal een virusinfectie. Hierdoor zwelt de bovenste luchtpijp op. Dit kan zorgen voor hoge tonen bij het inademen en voor het blaffende geluid bij het hoesten. Het kan heel beangstigend zijn voor ouders. Het huilen van een kind verergert ook de benauwdheid, waardoor het nog vervelender wordt.

Pseudokroep komt vooral in de herfstmaanden en in de winter voor. Pseudokroep is niet direct te voorkomen, maar het helpt wel om de normale hygiëne in acht te nemen (met name handen wassen) en om niet te dicht bij zieke mensen in de buurt te komen.

Een aanval van pseudokroep kan éénmalig zijn, maar aanvallen kunnen ook enkele nachten achter elkaar komen.

Verschijnselen pseudokroep

Kinderen met pseudokroep hebben vaak eenzelfde klachtenpatroon. Overdag zijn de kinderen vaak wat verkouden of hangerig en hebben een ziekig gevoel. “s Avonds als de baby of het kind slaapt, krijgt het last van een piepende ademhaling. Daardoor worden kinderen vaak huilend wakker. Het kind kan dan slechts met moeite weer op adem komen. Ook kan baby of kind dan blaffend hoesten.

De stem wordt vaak hees en soms is er ook sprake van koorts.

Behandeling van pseudokroep

Tijdens een aanval is het belangrijk dat de ouders het kind geruststellen. Op die manier moet er wat tijd vrijkomen om in te ademen en de ademhaling weer onder controle te krijgen.

Het inademen van vochtige, warme lucht kan verlichting brengen bij de nachtelijke hoestbuien. Ook drankjes zoals thee, eventueel met honing, kunnen verlichtend werken. Let op: baby’s onder de 1 jaar mogen nog geen honing hebben.

Medicijnen zijn meestal niet nodig, omdat aanvallen van pseudokroep vanzelf over gaan. Als de aanvallen echter langere tijd aanhouden, dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen.