Home > Kriebelhoest

Kriebelhoest

Kriebelhoest is een vorm van hoesten, waarbij er voortdurend aandrang tot hoesten is. Dit kan de nodige irritatie opwekken, zowel bij de hoester zelf als bij zijn/haar omgeving. Het vele hoesten kan de luchtwegen en de keel irriteren, waardoor dat een nieuwe oorzaak van het hoesten is. Daardoor duurt kriebelhoest vaak langer dan noodzakelijk is voor de eigenlijke oorzaak.

Oorzaak kriebelhoest

Kriebelhoest wordt meestal door een virusinfectie veroorzaakt. Daarnaast kan het voortdurende hoesten een nieuwe irritatie opleveren in luchtwegen of keel, waardoor de kriebelhoest nog langer duurt.

Behandeling kriebelhoest

Bij kriebelhoest is het belangrijk om te zorgen dat de lucht niet te droog is. Een luchtvochtigheidsmeter kan handig zijn. Een prettige luchtvochtigheid is vaak zo rond de 55%.

Koude, tocht en (sigaretten-)rook kunnen het beste gemeden worden. Uiteraard moet er wel genoeg geventileerd worden. Het vermijden van lange gesprekken en zeker schreeuwen is aan te raden.

Een verzachtend snoepje of dropje kan ook prettig zijn.

Prikkelhoest of droge hoest

Er wordt vaak gehoest, maar er komt weinig slijm mee. Kriebelhoest wordt daarom ook wel droge hoest genoemd of prikkelhoest. Medici noemen kriebelhoest ook wel niet-productieve hoest. Dit komt omdat er geen of nauwelijks slijm wordt opgehoest.