Home > Hoesten en verkouden

Hoesten en verkouden

Hoesten komt ook vaak voor bij verkoudheid. Verkoudheid is een in principe onschuldige aandoening, die meestal na een week vanzelf overgaat. Verkoudheid is een virusinfectie van de luchtwegen.

Behalve hoesten, zijn er bij verkoudheid nog veel meer klachten mogelijk. Bijvoorbeeld:

  • verhoogde lichaamstemperatuur
  • keelpijn
  • oorpijn
  • verstopte neus
  • niezen
  • tranende ogen
  • verminderd smaak- en reukvermogen

Door een vaak bijkomende voorhoofdsholte-ontsteking of kaakholte-ontsteking, kunnen ook kiespijn en hoofdpijn optreden.

Oorzaak verkoudheid

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Er zijn vele soorten virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Deze virussen kunnen overgedragen worden door de lucht – bij niezen of hoesten – of door het geven van een hand. Als iemand met een verkoudheid net daarvoor geniest of gehoest heeft, kan het virus via de handen worden doorgegeven.

De kans op daadwerkelijke besmetting is groter als de weerstand verminderd is. Bijvoorbeeld door oververmoeidheid of door slechte voeding.

Als je al een verkoudheid hebt, vermindert dat ook de weerstand. Daardoor ben je gevoeliger voor een besmetting met een andere ziekte – bijvoorbeeld griep of oorontsteking – of voor een andere vorm van verkoudheid.

Verkoudheid voorkomen

Een verkoudheid voorkomen is nagenoeg onmogelijk, maar het risico op besmetting kan wel verkleind worden. Goed handen wassen is hierbij het belangrijkste. Daarmee wordt de kans kleiner dat je het virus krijgt door het aanraken van andere mensen. Ook het ‘hand voor de mond houden” bij hoesten en niezen en het maar éénmalig gebruik maken van zakdoekjes, verminderen het besmettingsgevaar.

Naast het vermijden van het virus, helpt een goede weerstand ook om besmetting te voorkomen. Gezond eten en een goede, regelmatige nachtrust verhogen de weerstand.