Home > Bloed hoesten

Bloed hoesten

Het (op)hoesten van bloed en slijm wordt haemoptoë genoemd. Als het voor het eerst gebeurt, is het vaak flink schrikken. Maar gelukkig is er meestal geen reden voor grote bezorgdheid. De meest voorkomende oorzaak van het hoesten van bloed en slijm, is dat iemand meerdere luchtweginfecties heeft gehad.

Een andere mogelijke oorzaak is het beschadigd raken van een bloedvat in het slijmvlies van de luchtwegen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een ontsteking of door langdurig hoesten. De hoeveelheid bloed is meestal beperkt in deze gevallen. In het begin is het bloed helderrood, maar na enkele dagen wordt het bloed bruiner. Een enkele keer springt er een wat groter bloedvat open. Dan kan het meerdere dagen duren voordat er geen bloed meer wordt opgehoest.

Bij regelmatig bloed hoesten, is het verstandig om de bloedstolling te laten controleren door de huisarts. Het kan dan zijn dat daar iets mis mee is, waardoor er sneller bloedingen ontstaan.

Ook een bacterie-infectie in de longen is mogelijk als oorzaak. De huisarts kan hierover uitsluitsel geven en de infectie behandelen met antibiotica.

Kleur van het bloed

De kleur van bloed in het slijm kan verschillen. Als het bloed nog ‘vers’ is, is het helderrood. Er is dan net voor het hoesten een bloeding ontstaan. Als het bloed al wat ouder is, dus al eerder in de longen is terechtgekomen, wordt het eerst roodbruin, daarna donkerbruin en uiteindelijk wordt het zelfs zwart.

Veel bloed bij het hoesten

Als er veel bloed wordt opgehoest – vooral bloed en weinig of geen slijm – dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak is en indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Er kan sprake zijn van een groter bloedend bloedvat dat afgesloten moet worden, maar het opgeven van veel bloed kan ook duiden op een ernstigere longaandoening zoals longembolie, longontsteking of longkanker.

Wanneer contact opnemen met de huisarts

Als u veel bloed hoest is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Als u weinig bloed hoest is er meestal niks aan de hand, maar als u het niet vertrouwt raden wij u dringend aan om toch ook contact op te nemen met de huisarts. Hij/zij kan u het beste adviseren over uw persoonlijke situatie.